Tietoa matcha
Japani: 抹茶 (Maccha)
Korea: 말차 (Malcha)
Matcha on vihreää teejauhetta, joka vispataan suoraan veteen vahvaksi juomaksi. Matcha on japanilaisen teekulttuurin erikoisuus ja se on olennainen osa japanilaista teetaidetta. Matcha-jauhetta käytetään myös tuomaan makua ja väriä jälkiruokiin sekä muihin juomiin. Siinä missä normaalissa irtolehtiteessä teelehtien aineet ja ravinteet siirtyvät juomaan vähän kerrallaan huomattavan osan lopulta jäädessä lehtiin, matchassa kaikki teelehtien sisältämät aineet ovat laimentamattomina kupissa, kofeiinia myöten.
Matchan historia
Teelehtien jauhaminen ja jauheen vispaaminen veteen oli Kiinassa pääasiallinen teenvalmistustapa ennen kuin nykyisenlainen haudutettava vihreä tee yleistyi 1200- ja 1300-luvuilla. Vuonna 1191 japanilainen buddhalaismunkki Eisai toi kotimaahansa sekä zen-buddhalaisuuden että teepensaan siemeniä vihreän teen valmistukseen, mistä alkoi Japanin pysyvä teentuotanto. Kun Kiinassa sittemmin unohdettiin teejauheen käyttäminen ja vastapoimittuja teelehtiä alettiin käsitellä tulella entisen höyrytyksen sijaan, Japanissa kiinalaisten vanhat tavat säilyivät ja muuttuivat japanilaisen teekulttuurin erityispiirteiksi. Vispatun teen eli matchan nauttimisesta tuli Japanissa ylevä perinne, ja zen-buddhalaisten teeseremoniasta mukailtiin ajan saatossa ylhäisön rakastama japanilainen teerituaali, jossa käytetään juurikin matchaa. Japanissa haudutettava irtolehtitee, sencha, ohitti suosiossa matchan vasta 1800-luvulla, kun tavallisella kansalla alkoi olla varaa teehen.
Matchan tuotanto
Matchaa varten jauhettavaa teetä kutsutaan tenchaksi. Tencha kasvatetaan samalla tavalla kuin gyokuro-tee, eli pensaat suojataan auringolta muutama viikko ennen poimintaa, jolloin niihin muodostuu suurempi määrä lehtivihreää (klorofylliä) ja aminohappoja, mikä tekee teestä miedompaa ja makeampaa – tavallinen tee olisi jauhettuna todella vahvaa ja kitkerää. Tenchan lehdet kuivatetaan auringolta suojassa ja niistä poistetaan varret ja lehtisuonet, jolloin jäljelle jäävä osuus jauhetaan hienoksi kivimyllyllä, minkä jälkeen matcha-jauhe on valmis.
Korealainen matcha, sikäläiseltä nimeltään malcha, kasvatetaan luomuna ilman lannoitteita ja sen saama varjostus voi ihmisten asettamien peitteiden sijasta olla viereisen vuoren, viljelmällä kasvavien bambutiheikköjen tai sumuisen sään varassa. Malcha onkin japanilaista esikuvaansa karkeamman makuista ja väriltään haaleampaa. Malchaa käytetään niin ikään korealaisessa teetaiteessa kuin matchaa japanilaisessa.
Matchan luonne
Matchaa kuvaillaan usein merelliseksi, keittomaiseksi teeksi. Sen makuun pääsee usein vain totuttelemalla. Laadukas matcha on yleensä makeampaa ja kukkaisempaa kuin halpa, joten hyvään matchaan kannattaa satsata.
Matchan valmistus
Matchalla on kaksi perinteistä olomuotoa: ohut tee (usucha) sekä paksu tee (koicha). Jos teetä on säilytetty kylmässä, kannattaa se aivan aluksi ottaa huoneenlämpöön ja antaa olla noin puoli tuntia rauhassa. Huoneenlämpöön lämmennyt tee siivilöidään, jotta se ei paakkuuntuisi.
Matcha valmistetaan yleensä koverapohjaiseen maljaan, ja ennen vanhaan se saatettiin valmistaa jopa riisikulhoon. Maljan voi huuhdella kuumalla vedellä, jotta se lämpenisi vähän. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Kuivan astian pohjalle mitataan sopiva määrä siivilöityä jauhetta. Usucha-maljan tapauksessa teetä tulee noin 2 grammaa (teelusikallinen tai 2 chashaku-mittaa) yhtä desilitraa kohti, joka on yhden henkilön annos, kun taas desilitraan paksua koichaa käytetään jopa 8 grammaa teetä. Paksun teen tapauksessa teemalja kiertää kädestä käteen ja tee jaetaan, joten valmistusmäärä on riippuvainen teen juojien määrästä. Ohuen teen valmistuksessa teemaljan reunaa pitkin kaadetaan noin 80-asteista vettä teen päälle ja vesi sekoitetaan teehen käyttämällä chasen-nimistä bambuvispilää. Eri koulukunnissa vispataan eri verran vaahtoa ohuen teen pinnalle. Paksua teetä ei kuitenkaan vispata vaan se vaivataan. Ensin hierotaan tee pienen vesimäärän kanssa tasaiseksi ja sitten lisätään vettä sopivasti. Paksun teen paksuus on tyypillisesti jogurtin luokkaa.
Perinteisesti matchan edellä tarjotaan makeisia. Koichan edellä leivosmaisia ja kosteita makeisia, usuchan edellä kuivempia ja pienempiä makeisia.
Matchan kofeiini ja terveellisyys
Normaalisti haudutettavassa teessä teelehtien sisältämä kofeiini ja muut aineet siirtyvät veteen hiljalleen, ja osa niistä jää väistämättä lehtiin, vaikka lehdet olisi maun puolesta jo käytetty loppuun. Matchan erityispiirre on, että sen valmistamiseen käytetyt teelehdet juodaan osana teejuomaa. Yksi kupillinen matchaa voi siis kofeiiniltaan ja terveysvaikutuksiltaan vastata useita kupillisia jotakin muuta teetä.
Voit lukea yleiskatsauksen teen sisältämistä aineista sille pyhitetyssä artikkelissa.
Kokeile!
Jos matchan valmistus alkoi houkutella, nettikauppamme matcha valikoimalla pääset hyvin alkuun! Paikan päällä myymälässämme on vieläkin enemmän vaihtoehtoja, joten tervetuloa! ☺