Vihreä tee ja kofeiini
Vihreä tee ja kofeiini – näin paljon suosikkiteestäsi irtoaa kofeiinia
Kun ilta hämärtyy, tuntuu ihanalta nauttia lämpimänä höyryävä teekupillinen vaikkapa kirjaa lukiessa. Vihreä tee on monen teenjuojan suosikki myös illan viimeisinä tunteina, sillä oikean teelaadun valitsemalla ja sopivalla haudutusmetodilla vihreän teen kofeiini ei vaikuta yöuniin kuten esimerkiksi piristävä kupillinen kahvia.
Kuinka paljon vihreä tee sisältää kofeiinia?
Kaikista teelajikkeista vähiten kofeiinia on yleensä vihreässä ja valkoisessa teessä. Kofeiinipitoisuus vaihtelee kuitenkin suuresti riippuen muun muassa siitä, mistä osista tee valmistetaan, milloin sato on korjattu ja missä tee on kasvatettu. Tästä esimerkkinä kesän sato voi sisältää jopa kaksi kertaa enemmän kofeiinia kuin hitaamman kasvukauden sato.
Vihreä tee sisältää luonnostaan kofeiinia. Yhdessä kupillisessa vihreää teetä on arviolta noin 15 – 35 mg kofeiinia, eli tavanomaisesti jopa puolet vähemmän kuin mustassa teessä ja reilusti vähemmän kuin kahvikupillisessa.
Vihreän teen kofeiinipitoisuuteen vaikuttaa lisäksi teen valmistusmenetelmä sekä haudutustapa. Jotkin vihreät teet sisältävät vähemmän kofeiinia kuin toiset, joten vihreästä teestä löydät taatusti sopivan suosikin myös iltateeksi.
Vihreässä teessä voi olla myös runsaasti kofeiinia
Vihreä tee ei kuitenkaan aina välttämättä ole se vähäkofeiinisin vaihtoehto. On totta, että useimmiten vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin vaikkapa mustassa teessä, mutta tästä huolimatta vihreä tee saattaa sisältää runsaasti kofeiinia.
Vihreä tee valmistetaan lähes poikkeuksetta nuorista teelehdistä ja silmuista, jotka eivät vielä ole avautuneet lehdiksi. Nämä teepensaan nuoret osat sisältävät eniten kofeiinia. Kofeiinia vähiten sisältävät puolestaan oksat.
Kasvi tuottaa kofeiinia suojellakseen lehtiä hyönteisiltä. Kun lehti ajan saatossa vanhenee, sen kofeiinipitoisuus laskee.
Mikäli teehen on käytetty nuoria teelehtiä ja silmuja, saattaa teeveteen irrota haudutustavasta riippuen hyvinkin runsaasti kofeiinia.
Japanilainen Matcha on esimerkki hyvin kofeiinipitoisesta vihreästä teestä.
Vähäkofeiininen vihreä tee
Vaikka vihreä tee sisältää pääsääntöisesti vain vähän kofeiinia, on olemassa muutamia vihreän teen laatuja, joissa kofeiinipitoisuus on entistäkin alhaisempi.
Japanilaiset Bancha, Houjicha, Kukicha ja Genmaicha ovat poikkeavien poiminta- ja valmistusmenetelmiensä vuoksi vähäkofeiinisia vihreän teen laatuja.
Esimerkiksi Kukicha on erittäin vähäkofeiininen vihreä tee, sillä sen valmistukseen ei ole käytetty kofeiinipitoisia teelehtiä. Suurin osa kasvin kofeiinista varastoituu lehtiin.
Nämä yllä mainitsemamme japanilaiset vihreän teen laadut ovat erinomaisia vaihtoehtoja kofeiiniherkille ihmisille ja myös illemmalla nautittavaksi.
Kofeiinipitoisuus vaikuttaa teen makuun
Teen makuun vaikuttaa yllättävän moni asia. Tiesitkö, että muun muassa kofeiinilla on vaikutus teen makuun? Kofeiini maistuu teessä karvautena. Karvauden ”maun” voi tuntea suussa teehörpyn juomisen jälkeisenä mukavana tunteena, joka jää hörpyn jälkeen tuntumaan hieman kutistavalta kielessä ja kitalaessa.
Esimerkiksi aiemmin esittelemämme Kukicha on maultaan vähemmän karvas kuin monet muut teet, sillä sen kofeiinipitoisuus on erittäin alhainen. Vihreän teen makuun voi vaikuttaa teen laadun valinnan lisäksi myös haudutustavalla.
Vihreän teen haudutus
Vihreän teen haudutus on varsin helppoa. Täydellisen kupillisen voi saada aikaan monella eri tavalla riippuen siitä, millaisia ominaisuuksia teeltä toivoo. Opastamme sinut alkuun kahdella eri haudutustavalla, joilla voit vaikuttaa kofeiinipitoisuuteen.
Teen haudutus vaikuttaa siihen, kuinka paljon kofeiinia teeveteen irtoaa. Jokainen haudutustapa tuottaa teeveteen erilaisen tanniini- ja kofeiinipitoisuuden.
Alhaisempi haudutuslämpötila ja lyhyempi haudutusaika vähentävät veteen irtoavan kofeiinin määrää. Vihreän teen haudutuslämpötila on 70 – 80°C.
Tapa 1 – enemmän kofeiinia
Lisää tee kuppiin ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Anna teen hautua noin viisi minuuttia. Tällä tavalla vihreän teen maku on voimakkaampi ja veteen irtoaa enemmän kofeiinia.
Tapa 2 – vähemmän kofeiinia
Kiehauta vesi ja anna sen jäähtyä hieman. Kaada jäähtynyt vesi teen päälle. Anna teen hautua noin kolme minuuttia. Tällä tavalla teen maku on miedompi ja veteen irtoaa hieman vähemmän kofeiinia.
Kofeiiniton vihreä tee voi olla kemiallisesti käsitelty
Kuten aiemmin mainitsimme, sisältää vihreä tee aina luonnostaan kofeiinia. Jotta vihreästä teestä saadaan kofeiinitonta, täytyy teelehdet usein käsitellä kemiallisilla liuottimilla. Kemialliset liuotinaineet poistavat kofeiinin lisäksi teestä myös muita ainesosia, joilla on suotuisia vaikutuksia terveyteen. Halvan kofeiiniliuottimen on raportoitu poistavan jopa 82 % teen terveellisistä polyfenoleista.
Toinen vaihto teen luonnollisen kofeiinin poistamiselle on uuttaminen kuumassa ja paineistetussa hiilidioksidissa. Kofeiini uuttuu hiilidioksidiin helposti, mutta aromikkaat ainesosat jäävät lehtiin niiden ollessa suurempia molekyylikooltaan. Tällä tavalla teestä voidaan poistaa jopa 99 % kofeiinista.
Vihreän teen kofeiinipitoisuus pähkinänkuoressa
Vihreää teetä pidetään teejuomana, joka sopii loistavasti niin aamuun kuin iltaan. Vihreän teen kofeiinin määrä riippuu kuitenkin monesta eri tekijästä. On harhaanjohtavaa sanoa, että kaikki vihreät teet sisältäisivät poikkeuksetta vähemmän kofeiinia kuin muut teelajikkeet.
Vihreän teen kofeiinipitoisuuteen vaikuttaa muun muassa poiminta- ja valmistusmenetelmä sekä haudutustapa. Mikäli etsit vähäkofeiinista teetä, löytyy vihreästä teestä useita vähäkofeiinisia laatuja. Hauduttamalla vihreää teetä vähän aikaa ja miedommassa lämpötilassa, liukenee veteen vähemmän kofeiinia.